Mire figyelj a monitor megvásárlásakor?

Az egyik előző bejegyzésünkben bemutattuk, hogy milyen fő monitortípusok találhatók ma a piacon, és ezek milyen csatlakozókkal kapcsolódhatnak a számítógéphez. Ebben a cikkben arról lesz szó, mire figyelj, amikor a monitor vásárlását tervezed.

Felbontás, méret és képfrissítési arány

Először is, meg kell határoznod, hogy milyen célból van szükséged a monitorra. Ez alapján már be tudod lőni a fő paramétereket, majd ennek megfelelő hardvert vásárolhatsz. A játékhoz például olyan modell kell, amely magas képfrissítési aránnyal és alacsony válaszidővel rendelkezik. A grafikai és hasonló típusú munkákhoz inkább a színhűséget kell előnyben részesíteni, az általános felhasználásra pedig az árazás alapján dönthetsz.

A jobb felbontás szebb képet is eredményez, mivel ilyenkor ugyanakkora panelméreten több pixel található. Ma még bőven kaphatók 1366x768-as felbontású monitorok, ezeket régen HD Ready-nek hívták. Mivel az 1920x1080 pixeles Full HD termékek sem sokkal drágábbak, így inkább már ezeket kell alapnak venni a vásárláskor. Játékhoz még jobb minőség dukál, a 4K felbontást tudó kijelzők pontosan négyszer annyi képpontot tartalmaznak, mint a Full HD változatok.

A képfrissítési arány azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hányszor frissíti a képernyő a képet. A nagyobb értékkel rendelkező modellek kevésbé terhelik meg a szemet, ráadásul a gyors iramú játékoknál a lassabb monitorokon elmosódhatnak a mozzanatok. Emiatt a gamereknek a legfontosabb, hogy legalább 75 Hz-et, de inkább 120 Hz-et tudó termékeket válasszanak. Irodai munkához a 60 Hz is megteszi, de ez esetben is a több, jobb.

A válaszidő a monitoroknál azt az időt jelenti, míg a hardver le tudja zavarni egy képpont két állapota között a változtatást. Természetesen ez is a játékoknál a legfontosabb, mivel a lassú monitorok miatt a gyors mozdulatok elmosódottak lehetnek. Filmezésnél a jelenség nagyon ritkán, csak a legolcsóbb monitoroknál jöhet elő. Ha Gamer PC mellé keresel monitort, a késleltetés nem lehet 5 ms-nél nagyobb, de vannak már 0,5 ms-os modellek is.

A paneltechnológia alapján is meg tudod határozni, mire lesz jó a monitor. A TN panelek alacsony válaszidővel rendelkeznek, magas a képfrissítési arányuk, de oldalirányból gyengébben teljesítenek, ezért főleg a gamerek kedvenceinek számítanak. A VA monitorok válaszideje jóval hosszabb, de a legjobb kontrasztot és mélységet tudják, ezért általános használatra ideálisak. Az IPS panelek viszont a professzionális munkára készültek, mivel oldalról is tökéletes képet adnak, a legszebb színekkel rendelkeznek, de egyben a legdrágábbak is.

Egy nagyon sajátos tulajdonság még az íveltség, ahol a meggörbített kijelző sokkal jobb rálátást biztosít a széleknél, mint a sík változatok. Nem meglepő, hogy az ívelt monitorok megint csak a gamerek kedvencei, de az igazán jó felhasználói élményhez érdemes legalább 30 hüvelykes modelleket venni. A görbület mértékét egy R betűvel jelzett szám mutatja, az 1800R modelleknél például a görbület sugara 1800 mm. Minél kisebb ez az érték, annál íveltebb a kijelző.

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram