Szűrés
Ár
12 360 Ft - 132 390 Ft
Belső Memória
(1)
(1)
Titkosíthatóság
(1)
(1)
Termék státusza
Kategóriák
Szűrés
Ár
12 360 Ft - 132 390 Ft
Belső Memória
(1)
(1)
Titkosíthatóság
(1)
(1)
Termék státusza
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Fizetési megoldás
Termékajánló

Külső


Szűrés
Aktív szűrés: 0
Rendezés
Sorrend:
prev
next
Western Digital My Passport Ultra 1TB (WDBYVG0010BBK-WESN)
raktáron
HDD EXT Seagate One Touch Hub 12TB USB3.2 - Fekete
raktáron
Intenso 1TB 2,5" USB 3.0 6028660 Black
raktáron
Intenso 1TB 2,5" USB3.0 Black
raktáron
Intenso 2TB 2,5" USB3.0 Black
raktáron
Intenso 2TB 2,5" USB3.0 Memory Drive Black
raktáron
Intenso 320GB 2,5" USB3.0 Black
raktáron
Intenso 4TB 2,5" USB3.0 Black
raktáron
Intenso 500GB 2,5" USB3.0 Black
raktáron
PNY 500GB USB3.1/USB Type-C Pro Elite Black
raktáron
Sandisk 2TB USB3.2 Portable Black
raktáron
SDSSDE30-2T00-G25
120 705 Ft
1 munkanap
36 hó
Sandisk 480GB USB Type-C Portable Black
raktáron
SDSSDE30-480G-G25
45 265 Ft
1 munkanap
36 hó
Seagate 2TB 2,5" USB3.0 Basic Portable Black
raktáron
Seagate 2TB 2,5" USB3.0 One Touch HDD Black
raktáron
Seagate 2TB 2,5" USB3.0 One Touch HDD Red
raktáron
Seagate 4TB 2,5" USB3.0 Basic Portable Black
raktáron
Seagate 4TB 2,5" USB3.0 One Touch HDD Black
raktáron
Seagate 4TB 2,5" USB3.0 One Touch HDD Blue
raktáron
Seagate 5TB 2,5" USB3.0 Basic Portable Black
raktáron
Seagate 5TB 2,5" USB3.0 One Touch HDD Blue
raktáron
Teyadi 250GB 2,5” USB3.0 KESU-K201 Metal Black
raktáron
Teyadi 250GB 2,5” USB3.0 KESU-K201 Metal Pink
raktáron
Teyadi 250GB 2,5” USB3.0 KESU-K201 Metal Red
raktáron
prev
next
Sorrend:

Mi az a külső merevlemez?

A külső merevlemez olyan adattároló egység, mely általában az asztali számítógép vagy a laptop USB portjára dugható. Sokféle előnye miatt még mindig közkedvelt, a nagy tömegben elérhető pendrive-ok ellenére is.

A külső HDD-k előnyei

A külső HDD számos előnnyel rendelkezik a pendrive-okkal szemben. Az egyik legjobb tulajdonsága a kiváló ár/érték aránya, a TB-okra lebontott adattárolási költség alapján semmilyen más tárolóeszköz nem tudja megverni. Szintén ennél az eszköznél az előny, ha a méretet nézzük, míg a pendrive-okból mostanában kezdenek elérhetővé válni a drágább, 1 TB-os egységek, addig a külső merevlemez esetében gond nélkül lehet találni akár 6 TB-os darabot is.

A fizikai méret olyan előny, mely könnyebbé teszi a külső winchester megtalálását. Eléggé ritka, hogy véletlenül eltesszük vagy elveszítjük ezt az egységet, mivel egyből feltűnik, ha nincs nálunk. Ezzel szemben az olyan apró eszközök, mint a pendrive-ok, rendszeresen elvesznek, ami maximum akkor tűnik fel, amikor legközelebb használni akarjuk.

A külső HDD-k ellenálló tokozásban érkeznek, mely védi a terméket a behatásoktól, portól és másféle anyagok bejutását is megnehezíti. A sokféle dizájn pedig lehetővé teszi, hogy az egyéniségünknek megfelelő HDD-t válasszunk.

Az USB porton keresztül a külső merevlemez az okostelevízióhoz, házimozi rendszerhez vagy más multimédiás eszközhöz is csatlakoztatható, és elég nagy ahhoz, hogy a nagy felbontású filmek elférjenek rajta.

Utazásnál szintén jól jön egy ilyen hardver, hiszen akkor is magunkkal vihetjük a kedvenc videóinkat és zenéinket, amikor nincs internet. Elég csak a laptophoz csatlakoztatni, és azonnal használatba vehető. Hasonlóan jól használható a biztonsági mentésekhez, a fontos dolgokat kimásolva védett helyre tehető.

Mit kell tudni a külső merevlemez USB csatlakozójáról?

A külső merevlemezek leírásánál mindig fel van tüntetve, hogy milyen típusú USB szabvánnyal működik együtt az eszköz. Ez fontos, mert a nagy mennyiségű adatok másolásakor az adatátviteli sebesség az egyik legfontosabb mutató. A mai, modern külső winchesterek már ismerik az USB 3.0, 3.1 és 3.2 szabványokat, ezekkel kellően gyorsan tudjuk mozgatni a fájlokat a külső HDD és a számítógép között.

Bár az elnevezések között a szabványcsalád újabb verziójának bevezetésekor volt némi kavarodás, mára kialakultak a mindenki által elfogadott nevek. Az USB 3.0 (korábban USB 3.1 Gen 1) csatlakozó segítségével az 5 Gbit/s-os adatátviteli sebesség lehetővé teszi, hogy másodpercenként 500 MB-ot másoljunk át. Az USB 3.1 (korábban USB 3.1 Gen 2) esetében ezek az értékek már 10 Gbit/s és 1212 MB adat mozgatása másodpercenként. Az USB 3.2 portnál pedig az adatátviteli sebesség 20 Gbit/s-ra, a másodpercenként mozgatható adatmennyiség 2424 MB-ra növekszik.

Jól látható, hogy nagyok az eltérések a különféle USB szabványok között. Még jelentősebbé válik a különbség, ha az USB 2.0-ás 480 Mbit/s-os vagy az 1.0-ás 12 Mbit/s-os adatátviteli sebességet nézzük (1 Gbit = 1024 Mbit). Mivel a nem megbízható helyről beszerzett külső HDD-k esetében még előfordulhat az USB 2.0 vagy 1.0 csatlakozó, így mindig érdemes olyan helyről vásárolni, ahol csak a 3.0 és gyorsabb eszközöket forgalmazzák.

Azt is fontos tudni, hogy a külső merevlemez csak akkor tud a megfelelő sebességen működni, ha az asztali számítógép vagy laptop is rendelkezik a kellően gyors USB porttal. Ennek hiányában a visszafelé kompatibilitás miatt még együtt tudnak működni az eszközök, de csak a leglassabb szabvánnyal. Ha USB 2.0-ra dugunk egy szuper gyors USB 3.2-es külső winchestert, az csak a 2.0-ás sebességgel fog dolgozni.

Hogyan nyújtható meg a külső HDD élettartama?

A külső HDD élettartama akár jelentősen meg is növelhető, ha betartunk néhány alapvető biztonsági és használati előírást. Mivel klasszikus mágneslemezeket tartalmaz a termék, ezért óvakodni kell attól, hogy hirtelen fizikai behatások érjék. Ide tartozik a leejtés, a rázogatás, a ráülés vagy rálépés, a szűk helyekre történő beszorítás és hasonlók.

A nagyon erős mágneses terek törölhetik vagy használhatatlanná tehetik a felírt adatokat, de ez a legtöbb merevlemezre igaz. A külső HDD-k esetében is óvakodni kell a nedvességtől, portól, aeroszoloktól és minden olyan apró szemű anyagtól, mely bejuthat a tokozáson belülre. Nem szabad kitenni közvetlen napfénynek, mivel a háza a nyáron túlhevülhet, hidegről szobahőmérsékletre hozva pedig pára csapódhat ki a belsejében, ami az eszköz tönkre menetelét is okozhatja.

Bár alapesetben az USB csatlakozó nem helyezhető fel fordítva, feszegetéssel rá lehet nyomni a nem megfelelő oldalról is, ami a lábacskák (pinek) sérülését, letörését vagy másféle károsodását okozhatják. Ilyenkor csak részlegesen maradhat használható az eszköz, vagy nem is ismeri fel a számítógép. Kiviteltől függően a belső USB adapter cseréje segíthet a problémán, de ez utána járást és szakértelmet igényel.

Amennyiben a külső merevlemez tokozása nem megbontható, akkor óvakodni kell a szétszerelésétől, mivel ez a benne található HDD károsodását okozhatja, ráadásul gyakran a garancia is érvénytelenné válik. Amennyiben más merevlemezt szeretnénk külső HDD-vé alakítani, ahhoz külön tokok kaphatók nagyon olcsón, melyek nem csak a borítást, hanem a belső USB adaptert és a csavarokat is tartalmazzák.

Mivel a külső HDD is klasszikus mágneslemez, ezért érdemes rendszeresen karban tartani. Az olyan modern operációs rendszerek, mint a Windows, ehhez az összes szükséges segédprogramot tartalmazzák. A folyamatos másolás-törlés miatt egy idő után a lemez felületén töredezetten helyezkednek el és egymástól távol kerülnek az adatrészek, ilyenkor formázással lehet újra varázsolni a tárolóegységet. Arra ügyelni kell, hogy formázás minden adatot töröl a HDD-ről, ezért csak akkor használjuk, ha nincs rajta fontos adatunk. Amennyiben a formázás nem opció, akkor a töredezettségmentesítő vagy lemezkarbantartó szoftverek megoldják a defragmentálást, és a külső HDD újra gyorsabbá válik. Az ilyen műveletek hosszú órákig eltarthatnak, ezért érdemes magára hagyni a merevlemezt, míg a segédprogram végez.